Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παρνηθα.

meta thn fotia
prin thn fotia



Μεγάλο τμήμα του καμένου δρυμού απειλείται με ερημοποίηση! Το ανησυχητικό είναι ότι ο ίδιος ο Φορέας Διαχείρισης εξαιρεί από το πρόγραμμα αναδάσωσης τις μισές από τις εκτάσεις του ελατόδασους που κάηκαν, λόγω ακαταλληλότητας του εδάφους.
Στην πυρκαγιά του 2007 κάηκαν περίπου 21.800 στρέμματα ελατόδασους (κεφαλληνιακή ελάτη), 10.561 στρέμματα χαλεπίου πεύκης και 3.976 στρέμματα δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων. Θα αφεθούν λοιπόν πάνω από 10.000 στρέμματα πρώην ελατόδασους χωρίς φροντίδα, με κίνδυνο να δημιουργηθούν τα ...; Βραχώδη Ορη της Αττικής;
Συμφωνα με τα λεγομενα του δασολόγου κ. Ηλ. Αποστολίδη. «Το χώμα είναι η βάση για την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση. Η δημιουργία του είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Εάν απομακρυνθεί το χώμα, θα μείνει μόνο η πέτρα στις πλαγιές. Ειδικά τα ασβεστολιθικά πετρώματα θερμαίνονται πάρα πολύ. Η Πάρνηθα θα πάψει να είναι το φυσικό ''κλιματιστικό'' του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, το έλατο έχει τη μεγαλύτερη παρακράτηση διοξειδίου του άνθρακα, είναι δηλαδή το απόλυτο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής».
Τι μπορεί όμως να γίνει; «Είναι απαραίτητα έργα για τη συγκράτηση του χώματος, στις πλαγιές που υπάρχει. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν βαθμίδες, σαν τις πεζούλες που βλέπουμε στα νησιά. Εάν δεν επαρκεί το υπάρχον, θα μπορούσε να μεταφερθεί επιπλέον χώμα και να γίνει φύτευση με κατάλληλα είδη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί προδάσος. Εάν όλα πάνε καλά θα αναπτυχθούν αργότερα και μεγάλα δέντρα και έλατα».
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πολύ ακριβότερο από την αναδάσωση σε ήπιες κλίσεις ή σε καλά σημεία. «Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε, υπάρχουν παραδείγματα θετικά. Φυσικά δεν μιλάμε για τα πιο απόκρημνα σημεία, αλλά εκεί που υπάρχει έστω λίγο χώμα. Εξάλλου οι βαθμίδες θα γίνουν μια φορά και θα μείνουν για δεκαετίες συγκρατώντας το χώμα. Μέχρι τώρα έχουν δεντροφυτεύσει σε σχετικά εύκολες περιοχές, αλλά έτσι θα χάσουμε το μισό βουνό», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Στα θετικά πάντως συμπεριλαμβάνεται η επαναλειτουργία το 2008, με ευθύνη του Φορέα, του δασικού φυτωρίου στη θέση Αγία Τριάδα, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί πριν από κάποια χρόνια. «Στο φυτώριο υπάρχουν 300.000 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις αναδασώσεις».




to kratos ekane poly liga....

Δεν υπάρχουν σχόλια: