Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Βανκούβερ 2010: kai Η δύναμη της ψυχής







Δεν μπορεί κανείς παρά να υποκλιθεί στην ψυχική δύναμη ενός ανθρώπου που γράφει την δική του ιστορία, αφού θα είναι ο πρώτος τυφλός αθλητής που θα συμμετάσχει σε αγώνες σκι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του Βανκούβερ!
Από την ηλικία των 12, ο Καναδός Μπράιαν ΜακΚίβερ άρχισε να χάνει την όρασή του και οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια των ματιών, γνωστή ως νόσος Stargardt.
Ωστόσο, η πάθησή του δεν τον έχει εμποδίσει να χρισθεί έως τώρα τέσσερις φορές χρυσός στους Παραολυμπιακούς και να ετοιμάζεται τώρα πυρετωδώς για να λάβει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 50 χιλιόμετρα σκι αντοχής.
«Δεν βλέπω καλά στις κατηφόρες και στις γωνίες και πρέπει να σταματώ για μερικά δευτερόλεπτα εδώ κι εκεί», λέει ο ίδιος, που προσπαθεί να απομνημονεύσει τη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων στην οποία θα αγωνισθεί.






Ανοίγει την Παρασκευή η «αυλαία» των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην Αμερική και τον Καναδά, καθώς εκείνη την ημέρα (18:00 τοπική ώρα) θα λάβει χώρα στο Βανκούβερ η τελετή έναρξης των Αγώνων.Από την επομένη οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στο μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» των χειμερινών σπορ. Βέβαια, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ηλιοφάνεια εννέα μήνες το χρόνο, είναι εντελώς άγνωστα κάποια αθλήματα όπως το λουτζ, το μπόμπσλεϊ, το σκέλετον και το κέρλινγκ.Ωστόσο, οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων και όχι μόνο είναι εξοικειωμένοι (έστω και ελάχιστα) με τις εικόνες από το σκι, το χόκεϊ επί πάγου και το καλλιτεχνικό πατινάζ, που μεταδίδονται από την τηλεόραση.Σε ό,τι αφορά στις συμμετοχές, εκτιμάται πως στο Βανκούβερ θα δώσουν το «παρών» περισσότερες από 80 χώρες με περίπου 5.500 αθλητές και προπονητές, ενώ στη διοργάνωση θα εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα με τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες (Θανάσης Τσακίρης -σημαιοφόρος-, Βασίλης Δημητριάδης, Λευτέρης Φάφαλης, Στέφανος Αλέξης Τσιμικάλης, Μαρία Ντάνου, Παναγιώτα Τσακίρη και Σοφία Ράλλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: