Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Τις πόρτες του νέου της "σπιτιού" ανοίγει από τις 9 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο κοινό και τους έλληνες σινεφίλ. Η Ταινιοθήκη θα στεγαστεί στον χώρο που παλιά βρισκόταν ο κινηματογράφος "Λαΐς", στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό και διαθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, καθώς και θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.
Η Ταινιοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιών σε μορφή VΗS και DVD που όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να δουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
Στη βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης πρόσβαση έχουν μαθητές, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και περιλαμβάνει: 2.500 τίτλους βιβλίων, 6.000 κινηματογραφικά περιοδικά, αρχείο με 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και 25.000 από τον ξένο κινηματογράφο, 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων, 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών και μια συλλογή από 40.000 προγράμματα, καταλόγους, αποκόμματα εφημερίδων και σπάνια σενάρια ταινιών.
Η Ταινιοθήκη κάνει "πρεμιέρα" στις 9 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής των εγκαινίων (δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου) οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική παράσταση Μαγικού Φανού (πρόκειται για μια μηχανή προβολής του 19ου αιώνα που προηγήθηκε του κινηματογράφου).
Η παράσταση θα δοθεί στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης, ενώ το κοινό θα έχει δυνατότητα να δει και σπάνιες διαφάνειες, γυάλινες, ζωγραφισμένες και χαραγμένες.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης γιορτής των εγκαινίων, θα προβληθεί η αποκατεστημένη κόπια της "Φόνισσας" του Κώστα Φέρρη, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής θα προβληθούν και άλλες αποκατεστημένες κόπιες ελληνικών και ξένων ταινιών.
Μετά τα εγκαίνια, από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντελιφέν Σέιρινγκ, καθώς και στον Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: