Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του AIDS


Το λοιμώδες νόσημα, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές της Unicef που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στη Βιέννη, δεν έχει περιοριστεί στην Αφρική και στα αναπτυσσόμενα κράτη, όπως θεωρείτο τα τελευταία χρόνια. Απλώνεται με την ταχύτητα του φωτός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (μεταξύ αυτών χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και στην Κεντρική Ασία.
Μάλιστα, το 80% των φορέων του ιού δεν έχουν κλείσει ούτε τα τριάντα τους χρόνια, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα η πρωτοχρονιά του 2011 θα βρει, στις χειρότερα πληγείσες χώρες, 1 στα 5 παιδιά κάτω των 15 να είναι ορφανά λόγω του AIDS. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας, η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε τα τελευταία χρόνια σχεδόν το 700%.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), οι οροθετικοί ανέρχονται στους 10.652 ενώ το 2010 καταγράφηκαν 519 νέα κρούσματα εκ των οποίων 451 άνδρες και 68 γυναίκες.
Όμως, όπως επισημαίνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS», τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. «αφορούν πάντα στις νέες δηλώσεις οροθετικών ατόμων και κρουσμάτων AIDS και όχι νέων HIV λοιμώξεων, γιατί αυτό δε μελετάται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: