Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Επιτέλους Στο Βοτανικό το πρώτο ισλαμικό τέμενος της Αθήνας

γιατι να μην γινει???????????? πως έχουμε την αγγλοσαξονική kai ρωσική εκκλησία
στο κέντρο της Αθήνας ?????????
και στην κωνσταντινουπολη έχουμε δικές μας εκκλησιες
Το πρώτο τζαμί της Αθήνας θα βρίσκεται στην Ιερά Οδό, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την οδό Μαρκόνι και από τον σταθμό «Ελαιώνας» του Μετρό.

Ευχαριστημένος από τη δρομολόγηση του έργου δηλώνει ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος τονίζει ότι το τέμενος είναι αναγκαίο για τους χιλιάδες ξένους αλλά και Ελλληνες, όπως λέει, μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Παράλληλα υπόσχεται πως, όταν το τέμενος ξεκινήσει να λειτουργεί, θα κλείσουν τα περισσότερα από τα δεκάδες ανεπίσημα τζαμιά που υπάρχουν σήμερα στην πρωτεύουσα. «Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται σε αποθήκες και υπόγεια γκαράζ. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό μας» αναφέρει ο κ. Ελγαντούρ και τονίζει πως η Ενωση «θα μπει μπροστά για να κλείσουν» όσοι χώροι προσευχής βρίσκονται σήμερα σε περιοχές της Αθήνας που θα εξυπηρετούνται από το τέμενος του Βοτανικού.Ο κ. Ελγαντούρ έχει αιγυπτιακή καταγωγή αλλά έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα και έχει υπηρετήσει στον ελληνικό Στρατό.
Κατά κάποιο τρόπο θεωρεί τις εξελίξεις αυτές επιτυχία δική του και της Ενωσης, αφού, όπως λέει ο ίδιος, με δική τους επιστολή το 2006 προς την τότε υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχετικού νόμου, ενώ με μια πρόσφατη επιστολή τους προς τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο «ξεκόλλησε» η υπόθεση που είχε παγώσει εδώ και καιρό.«Εμείς προτείναμε να είναι ελληνικό τέμενος, με την έννοια κανένα ξένο κράτος να μη βάλει λεφτά, για να μην έχει τον πάνω λόγο» αναφέρει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης και προσθέτει ότι οι ίδιοι θέλουν το τέμενος «να μην είναι κάτι τεράστιο και να μη χτυπάει άσχημα στο μάτι».


Η ανέγερση θα γίνει με βάση τον νόμο 3512/2006, που προβλέπει την ίδρυση ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» και με αντικείμενο τη διαχείριση του λατρευτικού χώρου. Τον έλεγχο του τεμένους θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, αφού το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής θα αποτελείται από τον γενικό διευθυντή Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, έναν γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, δύο εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων, έναν εμπειρογνώμονα που θα υποδεικνύεται από την Ακαδημία Αθηνών και δύο εκπροσώπους των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική. Στο τέμενος θα υπάρχει ιμάμης, που θα τοποθετείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, θα έχει διετή θητεία και τα καθήκοντά του θα «περιορίζονται στην ευθύνη για την εσωτερική λειτουργία του τεμένους». Προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για το συνολικό κόστος της ανέγερσης. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πεταλωτής, «το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δεν θα γίνουν δεκτές». Σύμφωνα με τον νόμο 3512/2006 τα έξοδα λειτουργίας του τεμένους θα καλύπτονται από επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και από κληρονομιές, δωρεές και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: