Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Εργατική Πρωτομαγιά


Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης


Μαζική η προσέλευση του κόσμου στις φετινές απεργιακές εκδηλώσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και οι απεργοί κατευθύνονται προς τη Συγγρού. Ξεκινάει τώρα η πορεία που έχει καλέσει η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) από το Μουσείο προς τη Βουλή. Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α.) Στάβυ Σαλουφάκου, έκανε λόγο για κρίση του συστήματος η οποία δεν πρέπει να ξεσπάσει στις πλάτες των εργατών.Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε κάποιες επιχειρήσεις η εργοδοσία ζητά πλέον τον επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας.


Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και στην Καμάρα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μικροεντάσεις σημειώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους όταν ομάδα νεαρ'ων εκτόξευσε αυγά και μπουκάλια με νερό εναντίον του προέδρου του ΕΚΘ, Νίκου Γιαννόπουλου και άλλων μελών της διοίκησης που βρισκόταν στην εξέδρα.


Δώδεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κατα τη διάρκεια συγκρούσεωνπου ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 29 αστυνομικοί. Τα τελευταία χρόνια την ημέρα της Πρωτομαγιάς έχουν σημειωθεί αρκετές φορές επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη γερμανική πρωτεύουσα. Επεισόδια μικρότερης έκτασης έγιναν και στο Αμβούργο.
Οι μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώνονται κατά παράδοση στο Μεξικό για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.Ο υπουργός Εργασίας του Μεξικού, Χαβιέρ Λοσάνο, ζήτησε να αναβληθούν οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων και η έκκλησή του έτυχε ευνοϊκής υποδοχής, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Oι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Εργατικό Συνέδριο και η Εθνική Ένωση Εργαζομένων, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

admin είπε...

Καλή πρωτομαγιά και καλό μήνα.. μπήκες αγαπημένα